Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σας καλούμε σε πρώτη τακτική συνεδρίαση για την 2/6/08 , ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε αποφάσεις επί των κατωτέρω θεμάτων:

1. Έγκριση Τεχνικού Δελτίου οριστικής ένταξης του έργου Διαδημοτικής συνεργασίας : "Διαμόρφωση Ασφαλτόστρωση καθέτων αξόνων Δήμου Θερμαϊκού (Δρόμος "ραντάρ πολιτικής Αεροπορίας"- Δρόμος "Β.Γαβρηιλίδη"- Δρόμος "Μακεδονίας") και Δήμου Επανομής (Δρόμος "Κτήμα Γεροβασιλείου"- Δρόμος Σκυρόδεμα Αποστόλου") προς την οδό Μηχανιώνας -Πλαγιαρίου.
2. Παραλαβή πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργου "Κατασκευή Γηπέδου Τέννις στο θερμοκήπιο ΤΕΛ"
3. Αναμόρφωση προϋπολογισμού
4. Έγκριση απολογισμών σχολείων
5. Αποδοχή επιχορήγησης επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων
6. Κατανομή Α' Δόσης ΣΑΤΑ 2008
7. Επιχορήγηση ΚΕΠ
8. Επιχορήγηση στο ΠΑΚ
9. Επιχορήγηση για πυροπροστασία
10. Επί αιτήσεων

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Οι νέες συνενώσεις των δήμων που κατά πώς φαίνεται προωθούνται από την κυβέρνηση, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από φορείς και πολίτες. Αφενός μεν δημιουργείται μια μεγαλύτερη διοικητική και τεχνική οντότητα που μπορεί να συμβάλει σε μια περισσότερο γρήγορη δρομολόγηση και διευθέτηση σημαντικών προβλημάτων, αφετέρου δε "χάνεται" η επαφή της διοίκησης με τα ιδιαίτερα προβλήματα ενός χωριού για παράδειγμα. Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να ορίσουμε κατ' αρχάς, είναι κατά πόσο είμαστε ευχαριστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση κι αν φταίει το διοικητικό μέγεθος για την μη επίλυση σημαντικών θεμάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας. Σίγουρα η αποδεδειγμένη ανικανότητα των διοικούντων να δώσουν λύσεις και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο με πολύ απλά λόγια "δεν πάμε προς τα εμπρός". Ωστόσο, οι απαιτήσεις και οι κανονισμοί που απορρέουν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) κατά την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 (Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ευρύτερα γνωστό) συνιστούν ως αναγκαιότητα τη δημιουργία μεγαλύτερων διοικητικών μονάδων ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν το "πιστοποιητικό επάρκειας" ως εν δυνάμει τελικοί δικαιούχοι για την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με απλά λόγια, είναι απαραίτητο πλέον οι Δήμοι να έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορούν να υλοποιούν μόνοι τους δράσεις ενταγμένες προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Όσοι δε θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν, θα πρέπει ή να συνάψουν συμφωνία με άλλον φορέα ο οποίος έχει πιστοποιηθεί ή με τη ΔΗΜΟΣ Α.Ε., η οποία υπάρχει ακόμη μόνο στα χαρτιά..... Αυτή είναι η μία σημαντική παράμετρος για τις συνενώσεις. Από την άλλη, είναι απαραίτητο να υπάρχει μικρότερο διαχειριστικό κόστος για τους δήμους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός σε γεωγραφικό επίπεδο π.χ. για τη διαχείριση του νερού, των οικιστικών επεκτάσεων και των χωροθετήσεων των κεντρικών λειτουργιών κ.α. Σε ενδεχόμενη υποχρεωτική λοιπόν συνένωση με άλλους δήμους, θα πρέπει ως πολίτες να έχουμε άποψη. Τα ενδεχόμενα (χωρίς να είναι εξαντλητικός ο κατάλογος) έχουν ως εξής:
1η περίπτωση: Δήμος Επανομής - Δήμος Μίκρας
2η περίπτωση: Δήμος Επανομής - Δήμος Μηχανιώνας
3η περίπτωση: Δήμος Επανομής - Δήμος Μηχανιώνας - Δήμος Θερμαϊκού
4η περίπτωση: Δήμος Επανομής - Δήμος Μηχανιώνας - Δήμος Μίκρας
5η περίπτωση: Δήμος Επανομής - Δήμος Μηχανιώνας - Δήμος Μίκρας - Δήμος Θερμαϊκού.
Κατά τη γνώμη μου η 1η, 2η και 4η περίπτωση έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν. Στην παρούσα ανάρτηση, θέτουμε σε διαβούλευση τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνει η συνένωση, ώστε να μπορέσουμε να "προκρίνουμε" κάποια περίπτωση συνένωσης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Με την παρούσα ανάρτηση στοχεύουμε στην ανταλλαγή απόψεων για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Δήμου Επανομής. Είναι γεγονός ότι με το προωθούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η τουριστική ανάπτυξη είναι "εγκλωβισμένη" σε μικρή χωρική έκταση του παραλιακού μετώπου. Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να ορίσουμε ΠΟΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ζητούμε, είτε λαμβάνοντας ως δεδομένη τη χωροθέτηση αυτή, είτε ορίζοντάς την σε μεγαλύτερη γεωγραφική κλίμακα - ενότητα. Οι απόψεις περί ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου καλό θα ήταν να είναι συγκεκριμένες και όχι αόριστες. Ο συνδυασμός μας έχει συγκεκριμένη άποψη την οποία θα την καταθέσει αφού υπάρξουν κάποιες τοποθετήσεις (στο τέλος της εβδομάδας από την έναρξη της διαβούλευσης) ώστε οι χρήστες του blog να μην επηρεαστούν από αυτήν.

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

O απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να γίνει παρά με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Επανομής.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου μας δεν μπορεί να γίνει με έργα "βιτρίνας" και επικοινωνιακή στρατηγική , όσο "εμπνευσμένη" και αν είναι αυτή.
Απαιτεί διαβούλευση , συμμετοχή , σχεδιασμό και κυρίως σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα και σύγκρουση με την αντίληψη του Δήμου-Επιχειρηματίας.
Στοιχεία που η σημερινή δημοτική αρχή δεν μας έχει αποδείξει ότι διαθέτει. Αντιθέτως ο μέχρι τώρα απολογισμός της Δημαρχίας του κ.Οικονομίδη είναι αρνητικός.
Έχουμε λοιπόν, μια δημοτική αρχή άτολμη, ανίκανη, ανήμπορη και εμείς την αποκαλούμε Δημοτική Αρχή περιορισμένης ευθύνης.
Έχουμε μια δημοτική αρχή εγκλωβισμένη στην λογική του καφενείου.Στη λογική της τραγιάσκας..............


Η συνέχεια της τοποθέτησης του συνδυασμού μας βρίσκεται αναρτημένη στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.fileshost.com/en/file/48009/-------------------doc.html
Εισάγεται τον αριθμό που σας υποδεικνύει στο κενό.Πατήστε SUBMIT και μετά DOWNLOAD

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Την Παρασκευή 16 Μαϊου και ώρα 21:00μμ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής Απολογισμός Δημάρχου. Στην διάρκεια της εκδήλωσης οι δημότες της Επανομής και του Μεσημερίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον Δήμαρχο τα ερωτήματά τους για την μέχρι τώρα διακυβέρνηση της Δημοτικής Αρχής αλλά και να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων συνδυασμών της αντιπολίτευσης.
Την τοποθέτηση του συνδυασμού μας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα αναρτήσουμε στο ιστολόγιό μας μετά την εκδήλωση ώστε να έχετε τη δυνατότητα να την μελετήσετε και να καταλήξετε σε συμπεράσματα για τις απόψεις και τις θέσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝNΗΣΗΣ για τον Δήμο Επανομή δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για την πραγματοποίηση ενός γόνιμου διαλόγου στο blog.