Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Επί του Ισολογισμού - Απολογισμού του 2008 έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις που αφενός καταδεικνύουν ότι ο Προυπολογισμός του 2008 ήταν εικονικός, αφετέρου σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες φαίνεται ξεκάθαρα ότι στο Δήμο υπάρχει μία μίζερη κατάσταση.
Γίνεται απλά μια διαχείριση και αυτή κάκιστης μορφής χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης.
Στον Ανακεφαλαιωτικό πίνακα του ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ στα έσοδα έχουμε μια απόκλιση της τάξεως αρκετών χιλιάδων ευρώ (1.280.000) που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα δεν απορροφήθηκαν παρόλο ότι είχαν προϋπολογιστεί ως έσοδο για έργα.
Τι άλλο πρέπει να δει κανείς για να διαπιστώσει την πλασματικότητα του προϋπολογισμού?
Επίσης από την έκθεση των ορκωτών λογιστών καταλαβαίνει κανείς ότι:

  • Δραστηριότητες στον τομέα Ανάπτυξης δεν υπάρχουν!
  • Στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσημερίου δεν κινείται τίποτα!
Έως σήμερα δεν εχει συμβεί κανένα γεγονός που να επηρρεάζει την οικονομική πορεία του Δ¨ημου δηλαδή με άλλα λόγια "ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ"!
Άλλωστε και από τους αριθμοδείκτες της οικονομικής διάρθρωσης προκύπτει η στασιμότητα και η μείωση της αποδοτικότητας και ανάπτυξης στο Δήμο.

Κύριοι Συνάδελφοι,


Η Δημοτική μας Παράταξη "Δημοτική Αναγέννηση" δηλώνει ότι:
Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός κάθε Δήμου είναι οικονομοτεχνικά "εργαλεία" που αντικατοπτρίζουν τις οικονομικές συναλλαγές της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και δεν αμφισβητούμε την ορθότητα των λογιστικών πράξεων , την καλή εφαρμογή του κλαδικού λογιστικού συστήματος και την άριστη λειτουργία των υπηρεσιακών φορέων αλλά και των ορκωτών λογιστών.
Όμως διαφωνούμε ριζικά με τον αντιαναπτυξιακό σχεδιασμό που εκφράζεται από όλες τις επιλογές και τη λειτουργία ή καλύτερα την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και όπως καταψηφίσαμε τον αντίστοιχο προϋπολογισμό καταψηφίζουμε και τον ΑΠολογισμό - Ισολογισμό του Δήμου Επανομής για το 2008 για τους παρακάτω λόγους.


1.Διαφωνούμε με την κατανομή των δαπανών όπως πραγματοποιούνται και δεν διοχετεύονται στις σωστές κατευθύνσεις . Συγκεκριμένα , δεν δίνονται για ουσιαστικά έργα υποδομών που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος.Επίσης δεν γίνεται καμμία προετοιμασία για την ένταξη του Δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα . Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική είναι πολύ συρρικνωμένες έως μηδαμινές.Παρατηρείται απουσία μέριμνας και πολιτικής για την ανάπτυξη του Τοπικού Διαμερίσματος του Δήμου μας που είναι πλήρως εγκατελειμμένο, το Μεσημέρι.

2. Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες στο σύνολό τους για τις δημόσιες σχέσεις , επικοινωνίες , έντυπα , φιλοξενίες, αθλητικές και ψυχαγωγικές διοργανώσεις κλπ είναι μεγάλες και δεν επιτρέπονται για την οικονομική εμβέλεια του Δήμου μας.

3. Θεωρούμε ότι είναι προκλητική η κατάτμηση δεκάδψν έργων σε υποέργα που το κόστος τους δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσό , ώστε να γίνονται απευθείας ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ σε πρόσωπα επιλογής της Δημοτικής Αρχής.Η ανάθεση έργων προβλέπεται ως πορακτική σε έκτακτες περιπτώσεις και δεν συνίσταται ως πάγια πρακτική, προβλέψιμη και προσχεδιασμένη , γιατί ανεβάζει το κόστος των έργων με συνέπεια την απώλεια ανυπολογιστων ποσών σε βάρος του Δήμου και των συνδημοτών μας. Ποτέ δεν διαπιστώσαμε στα 3 χρόνια της παρούσας Δημοτικής Αρχής να γίνεται μια προσπάθεια σύντμησης και συνένωσης επιμέρους έργων με τον ιδιο τίτλο. Ο Δήμαρχος που επικαλείται το "νοικοκύρεμα" των οικονομικών του Δήμου σπαταλά το Δημόσιο χρήμα με τις συνεχείς αναθέσεις μικροέργων (πλασματικές τεχνικές μελέτες ως προς το κόστος). Γιατί άραγε?

Καταψηφίζουμε λοιπόν τον Απολογισμό - Ισολογισμό του Δήμου Επανομής για το 2008, γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει να επικρατήσει εξορθολογισμός των δαπανών του Δήμου μας και να δοθεί το στίγμα της αναπτυξιακής προοπτικής.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Νο2


Την άκαρπη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, της οποιας η κυβερνητική πολιτική ακολουθούσε την λογική "ρίχνω - μαζεύω" όπως συνέβει με πολλές "μεταρρυθμίσεις", ήρθε πριν απο λίγο μέρες να επαναφέρει ο Υπουργός εσωτερικών αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ.Γιάννης Ραγκούσης , με τις προγραμματικές του δηλώσεις με θέμα τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ν2, δηλαδή τη δεύτερη διοικητική μεταρρύθμιση για τους ΟΤΑ. Ο υπουργός εξήγγειλε την νέα διοικητική δομή των ΟΤΑ και ηταν σαφής ειδικά όσον αφορά το χρόνο υλοποίησης του σχεδίου με παράταση των δημοτικών εκλογών του 2010 ένα εξάμηνο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους.Από το 1997 όπου και πραγματοποιήθηκε το Σχέδιο Καποδίστριας Νο1 , για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή και αξιόλογη εξαγγελία, με σαφείς προσδιορισμούς για το επόμενο σχέδιο.Βέβαια, η εξαγγελία αυτή αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και του Υπουργού, αλλά τα θετικά μηνύματα που απορρεόυν από τις μέχρι τώρα κινήσεις του, όπως λόγου χάρη της κατάργησης των δημοσίων αυτοκινήτων, δίνουν προοπτική για υλοποίηση του σχεδίου στο άμεσο μέλλον, έπειτα από συμφωνία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την απαιτούμενη κοινωνική διαβούλευση για ένα θέμα τοσο ενδιαφέρον και σημαντικό για τον πολίτη.Το ερώτημα που γεννάται σύμφωνα με τη δεσμευση του υπουργού είναι το εξής: Κατα πόσο είναι σωστή και λειτουργική η νέα διοικητική μεταρρύθμιση ένα χρόνο πριν απο τις εκλογές του 2010?Και γενικότερα , σε τι εξυπηρετεί μια νέα διοικητική δομή των ΟΤΑ ?
Η νεά αυτή μετταρύθμιση έχει πάρα πολλα θετικά χαρακτηριστικά και οφέλη για τον πολίτη-δημότη:

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΦΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ
ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ
ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΡΙΖΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Επίσης οι δήμοι που θα συμμετάσχουν στις συνενώσεις έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη:

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΕΝΟΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Σχέδιο Καποδίστριας Νο2πρέει κάποτε να γίνει πραγματικότητα για τη βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.Αν θα μας διαψεύσει και η τωρινή κυβέρνηση, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.Εμείς πάντως είμαστε συμπαραστάτες στην νέα αυτή μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο υπουργός πιστεύοντας πως η πρόοδος και η ανάπτυξη ενός τόπου πηγάζει από ισχυρές και οργανωμένες κοινωνίες στηριζόμενες στην εύρυθμη συνεργασία των ΟΤΑ με την κεντρική εξουσία.
Προσωπικά , οι επόμενες εκλογές αν πραγματοιηθούν με βάση την νέα διοικητική δομή, τα δεδομένα που μέχρι σήμερα έχουμε στα χέρια μας αλλάζουν.Όμως η εξουσία δεν είναι ο αυτοσκοπός.Άλλωστε, αυτός που δουλεύει για τις επόμενες εκλογές είναι πολιτικάντης, αυτός που δουλεύει για τις επόμενες γενιές είναι πολιτικός..Και εμείς ως συνδυασμός αποσκοπούμε στην δεύτερη κατηγορία....

Με εκτίμηση
Στάθης Δημόπουλος Δημοσιογράφος - Μέλος ΠΑΣΠ ΑΠΘ

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σας καλούμε σε δεύτερη τακτική συνεδρίαση για την 29/10/09 ημέρα Πέμπτη και ώρα 7:00μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε απόφαση επί του μοναδικού θέματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Δ.Κ.

ΘΕΜΑ: Απολογισμός - Ισολογισμός Δήμου Επανομής 2008

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σας καλούμε σε πρώτη τακτική συνεδρίαση για την 27/10/09, ημέρα Τρίτη και ώρα 7:00μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε αποφάσεις επί των κατωτέρω θεμάτων , σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Δ.Κ αρθρ.95, παρ.4

ΘΕΜΑ 1ο: Καθορισμός ειδικοτήτων Προγράμματος Μερικής Απασχόλησης.
ΘΕΜΑ 2ο: Επιτροπή συγκέντρωσης υ΄λικού λαογραφικού συλλόγου Επανομής.
ΘΕΜΑ 3ο: Αίτημα για παραχώρηση ξύλινου οικήματος στον Δήμο Επανομής από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
ΘΕΜΑ 4ο: Αποδοχή επιχορήγησης μονίμων υπαλλήλων το ΚΕΠ Επανομής.
ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση υποβολής Πρότασης Έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα - Βουλγαρία" 2007-2013.
ΘΕΜΑ6ο: Αιτήσεις

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2008


Ο κ.Παραδείσης εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο
"Ο ισολογισμός του 2008 αποκαλύπτει μια Δημοτική Επιχείρηση που καταναλώνει πολύ χρήμα δίχως αυτό να δημιουργεί προοπτική για το μέλλον ή να είναι ανταποδοτικό προς τους δημότες."
Η οικονομική διοίκηση και οι επιλογές που ασκούνται από την Δημοτική Επιχείρηση έχουν καθαρά αρνητικό πρόσημο.
Εξυπηρετούν συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών του Δήμου μας.Είχαμε προειδοποιήσει ότι η τακτική του να διατηρήσουμε τη Δημοτική ΕΠιχείρηση στο Δήμο είναι αδιέξοδη για την επίλυση προβλημάτων του Δήμου.Δυστυχώς ο πιο ευαίσθητος τομέας λειτουργίας του Δήμου μας, η διαχείριση των οικονομικών, παραμένει αδιαφανής, δεν υπόκειται σε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο (τεχνικές μελέτες).
Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς στη λειτουργία του Δήμου, οι εργασιακές σχέσεις , οι πελατειακές σχέσεις προσλήψεων, η ασφυκτική χειραγώγιση της διοίκησης και οι πιέσεις που ασκούνται δεν διαμορφώνουν εργασιακό περιβάλλον , παραγωγικότητας , συμβολής και ανάδειξης ικανοτήτων τους για την προσφορά στο Δήμο μας.
Και το 2008 δεν υπάρχει έργο και αυτό δε το λέμε εμείς , το λένε οι αριθμοί , τα πεπραγμένα της Δημοτικής Επιχείρησης.
Προτείνω το κλείσιμο της Δημοτικής επιχείρησης για να ανασάνει επιτέλους ο Δήμος Επανομής και φυσικά καταψηφίζω τον ισολογισμό του 2008.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2009 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 7.932
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ 6.748
ΑΠΟΧΗ 1.184 14,93%
ΑΚΥΡΑ 126 157 2,33%
ΛΕΥΚΑ 31
ΕΓΚΥΡΑ 6.591

1 Ν.Δ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2.576 39,08%

2 ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ 2.480 37,63%

3 Κ.Κ.Ε. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 364 5,52%

4 ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. 283 4,29%

5 ΛΑ.Ο.Σ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 587 8,91%

6 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 25 0,38%

7 ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 26 0,39%

8 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤ 12 0,18%

9 ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΒΕΡΓΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 14 0,21%

10 Μ-Λ ΚΚΕ 3 0,05%

11 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ(μαρξιστικο-λενινιστικο 10 0,15%

12 ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. 11 0,17%

13 ΟΑΚΚΕ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 0 0,00%

14 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 1 0,02%

15 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΣΤΗΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 60 0,91%

16 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 130 1,97%

17 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ-ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ 9 0,14%