Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Ασφαλές καταφύγιο σε σπάνια είδη πουλιών, όπως τα λεπτόμυτα, ο θαλασσοσφυριχτής, ο σκυλοκούταβος, το νεροχελίδονο και ο κορμοράνος, που διαβιούν στις λιμνοθάλασσες της Επανομής και Αλυκής Αγγελοχωρίου οι οποίες προστατεύονται από το δίκτυο Natura, δημιουργεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη δραστηριότητα που καταγράφεται στις δύο περιοχές, όπως ψάρεμα με σκαπτικά και κυνήγι, η νομαρχία στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα σκοπεύει να υλοποιήσει δράσεις για τη διατήρηση των δύο παράκτιων οικοτόπων.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της νομαρχίας, η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει γίνει οριοθέτηση των περιοχών αυτών ως προστατευόμενων οικοσυστημάτων. Αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες να δρουν ανεξέλεγκτα, να ρυπαίνουν την περιοχή και τα αυτοκίνητα να έχουν πρόσβαση σε σημεία που έπρεπε να απαγορεύεται η διέλευσή τους. “Στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κανένα μέτρο προστασίας, και οι λιμνοθάλασσες δυστυχώς δεν ήταν οριοθετημένες. Πρόκειται για ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας παρανομούσε, τη στιγμή που πρόκειται για περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας” τονίζει ο διευθυντής προγραμματισμού της ΝΑΘ, Απόστολος Γιάντσης.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι στα αντίστοιχα οικοσυστήματα, που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, ξεχειμωνιάζουν είδη παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που μελετά την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα.

Μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με τη νομαρχία, τα μέτρα που κρίθηκαν ως τα καταλληλότερα για την προστασία των δύο λιμνοθαλασσών είναι:
- ο καθαρισμός των καναλιών στις λιμνοθάλασσες ώστε να αποκτήσουν δίοδο προς τη θάλασσα,
- η δημιουργία νησίδων για να φτιάχνουν τις φωλιές τους τα είδη που διαβιούν ή ξεχειμωνιάζουν εκεί και
- η τοποθέτηση σημαδιών (σημαδούρες) πάνω από τα δύο λιβάδια ποσειδωνίας που έχουν εντοπιστεί και αποτελούν θαλάσσιους βιότοπους εξαιρετικής βιοποικιλότητας. Ειδικά μάλιστα στα λιβάδια ποσειδωνίας θα απαγορεύεται η χρήση συρόμενων εργαλείων από τους αλιείς, ώστε να μην καταστραφεί η υδρόβια ζωή που έχει αναπτυχθεί στον βυθό.
Επίσης θα τοποθετηθούν πινακίδες για την οριοθέτηση των οικοσυστημάτων, θα καθαριστούν οι ακτές και οι λιμνοθάλασσες, θα κατασκευαστούν περιβαλλοντικά φιλικές θέσεις αγκυροβολίων σκαφών και θα εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων.
Το φιλόδοξο έργο χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 25% από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμάται ότι οι εργασίες θα περατωθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, απαιτείται προσωπικό, το οποίο θα προσλάβει η ΝΑΘ μέσω ΑΣΕΠ, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: