Μια επιστολη αναδημοσιεύουμε με χαρά. Γιατί αφ' ενός προέρχεται από τον φίλο και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Θερμαϊκού κ. Παναγιώτη Ερμείδη, αλλά και αφ' ετέρου γιατί είναι η πρώτη που λαμβάνουμε από δημοτικό στέλεχος που προσπαθεί και θέτει τη συζήτηση σε μια διαφορετική βάση από την συνηθισμένη που αφορά το σχηματισμό ψηφοδελτίων και τους υποψηφίους Δημάρχους.
"Φίλε
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ το διάλογο που έχει ανοίξει για τις πιθανές υποψηφιότητες στο νέο δήμο μας, αυτό που πρόεκυψε μετά την ψήφιση του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση τον γνωστό με την ονομασία ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Γι αυτό καθ' αυτό το νόμο τα' χουμε πει και γράψει όλοι όσοι ασχοληθήκαμε ....
με το εγχείρημα. Το νέο που' χει προκύψει είναι οι αρνητικές επιπτώσεις με τα οικονομικά που νομίζω πως θα σημαδέψουν αρνητικά το όλο εγχείρημα. Ενημερωτικά απλά σας λέω πως για το 2010 μόνο, υπάρχει μια υστέρηση περίπου 30% στα έσοδα των δήμων που προέρχονται από το κράτος , βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των υπογεγραμμένων συμβάσεων (ΚΑΠ ,ΣΑΤΑ,ΑΜΕΑ,ΑΝΕΡΓΟΙ,ΚΛΠ). Δυστυχώς από ότι βλέπω και διαβάζω μέχρι τώρα, το ενδιαφέρον από τους συνομιλητές περιορίζεται στο ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ. Ενισχύεται ο ρόλος των παραγόντων, σε αντίθεση με το ρόλο των πολιτών. Άραγε μόνο οι παράγοντες – στελέχη γνωρίζουν και πρέπει να μετέχουν στη διαδικασία αυτή ; Έτσι πιστεύουν. Τα ερωτήματα όμως σε κάποιους παραμένουν. Γιατί δεν υπάρχει ένας ζωντανός διάλογος ΠΑΝΩ στο τραπέζι κι όχι κάτω; Γιατί δεν μπαίνει επιτέλους η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ;
Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει στις συζητήσεις μας εν όψει των δημοτικών αυτοδιοικητικων εκλογών πρέπει κατά τη γνώμη μου να'ναι το τι έγινε , γιατί έγινε, τι μπορεί και πρέπει να γίνει , με ποιο τρόπο, με ποια προοπτική. Αν συμφωνήσουμε σε αυτά θα πρέπει να δούμε ποιος, ποιοι μπορούν να ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Ο άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να κινηθεί η συζήτηση θαρρώ πως πρέπει να' ναι ο παρακάτω :
1.O δημοκρατικός προγραμματισμός , ο διάλογος και η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών .
2. Ανάπτυξη με έμφαση τον τουρισμό την οικονομία της γνώσης , της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
3. Τεχνικές υποδομές σε διαμερίσματα και γειτονιές με προτεραιότητα στο οδικό δίκτυο την ύδρευση και την αποχέτευση .
4.Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
5.Υποδομές για την παιδεία , τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
6.Σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.
•Πιστεύω λοιπόν πως ο τόπος , ο νέος δήμος Θερμαϊκού που δημιουργήθηκε ,πρέπει να διοικηθεί από μια δημοτική παράταξη ,που γνωρίζει τι την περιμένει για τη δύσκολη συνέχεια .Μια δημοτική παράταξη που θαχει αρχή μέση και τέλος .Μια δημοτική παράταξη που θα στηρίζεται και θα στηρίζει προοδευτικές ιδέες και σκέψεις , που θα καλλιεργεί την συμμετοχή και θα την ενισχύει .
•Μια δημοτική παράταξη που πιστεύει στην αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση .Που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που δίνει σε αυτή την κατεύθυνση ο νέος νόμος και θα διευρύνει την αποκέντρωση στο εσωτερικό του δήμου , παραχωρώντας αρμοδιότητες στις δημοτικές κοινότητες, στα συμβούλια, στις επιτροπές .
•Που θα αξιοποιεί τη συσσωρευμένη εμπειρία παλιότερων στελεχών της αυτοδιοίκησης και παράλληλα θα προωθεί νέα πρόσωπα, νέες ιδέες στηριγμένη στην υγιή αρχή της ανανέωσης .
•Με οργανωτική δομή που θα σέβεται την δημοκρατική λειτουργία. Η παράταξη έχει εκλεγμένα όργανα, (γραμματεία ,προεδρείο ,ταμία ,τμήματα ,ομάδες εργασίας). Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι καθώς και τα τμήματα συνεδριάζουν τακτικά με θεματικές ενότητες. Το κάθε τμήμα συνεδριάζει σε ολομέλεια ανά τρίμηνο και η γραμματεία του κάθε φορά που συζητιέται θέμα της σε επίσημο όργανο του δήμου. Κάθε όργανο της παράταξης εκλέγεται με ανοιχτή διαδικασία (και ο επικεφαλής ) από τα μέλη της παράταξης .
•Μια παράταξη που θα' χει γενικές πολιτικές αρχές. Που ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ και θα αγωνίζεται για μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη διοικητικά και οικονομικά αυτόνομη. Που θα πιστεύει στην αυτοδιοίκηση και όχι στην ετεροδιοικηση. Μια παράταξη που θα πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης και θα αγωνίζεται διαρκώς γι αυτό, ενάντια σε κεντρικές πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων για την αποδυνάμωση του, είτε με ξεπούλημα βασικών περιουσιακών στοιχείων μιας περιοχής (πχ κάμπινγκ ΕΟΤ ) σε ιδιώτες, είτε με τη συμμετοχή ιδιωτών ΣΔΙΤ, σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για δημοτικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα ύδρευση κλπ.
•Πιστεύω σε μια παράταξη που θα'χει ΑΠΟΛΥΤΗ διαφάνεια στην οικονομική της διαχείριση. Που θα προστατεύει και θα διαχειρίζεται και το τελευταίο ευρώ των πολιτών μας με ηθικό και νόμιμο τρόπο. Τα ποσά με τα σαρανταπενταρια μειώνονται στα άκρως απαραίτητα. Τα ποσά που δαπανώνται με απευθείας αναθέσεις δεν γίνεται να ξεπερνούν το 5% των υλοποιημένων εσόδων εκτός της παγίας. Η οργάνωση της ταμειακής και οικονομικής υπηρεσίας γίνεται στα πρότυπα που ο νόμος ορίζει και επιπλέον ορίζονται δυο έκτακτοι διαχειριστικοί έλεγχοι ετησίως. Ο προϋπολογισμός του δήμου γίνεται με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή (Συμμετοχικός προϋπολογισμός). Στη διαβούλευση που προηγείται της ψήφισης του, παίρνουν μέρος μαζικοί και επαγγελματικοί φορείς και δημότες. Φυσικά προηγείται ουσιαστικός απολογισμός που ενημερώνει σε βάθος για το μέγεθος και τις δυνατότητες. Έχουμε πιστεύω όλοι μας την πολιτική θέληση να πούμε δυνατά στους συνδημότες μας πως η διαχείριση των οικονομικών του δήμου είναι ζήτημα τιμής για μας, να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως λαμόγια δεν έχουν θέση στους κόλπους μιας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
•Πιστεύω πως χρειάζεται μια δημοτική παράταξη που θα' χει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα έργων, θα' χει διαμορφωμένο ένα πρόγραμμα δράσης με κοστολόγηση των απαιτούμενων έργων, με ιεράρχηση τους, με διαμορφωμένο πλάνο και σχέδιο για τον τρόπο υλοποίησης του και τις μορφές χρηματοδότησης. Ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα'ναι ενταγμένο στο σχεδιασμό για τον δήμο που θέλουμε για την προοπτική του και τον ρόλο του στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σ' αυτή την κατεύθυνση χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τίποτε , θαρρώ πως κυρίαρχο ρόλο πρέπει ναχει το τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο ,οι περιοχές φυσικού κάλλους, η γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα, οι πολλοί δημοτικοί και δημόσιοι χώροι, η δυνατότητα φιλοξενίας πανεπιστημιακών σχολών, η διαμόρφωση πόλου κατοικίας και παράλληλης διατήρησης του πρωτογενούς τομέα, η σύνδεση παραγωγής τοπικών προϊόντων και πολιτισμού ( κρασί ,τσίπουρο, αλιεία ), η αλλαγή νοοτροπίας κατανάλωσης ενέργειας και η επαναχάραξη ενεργειακών προτύπων.
•Θέλω μια δημοτική παράταξη που στις ιδιαίτερα κρίσιμες σημερινές στιγμές, θα επιμείνει στην κοινωνική συνοχή. Που θα διευρύνει τους ορίζοντες της κοινωνικής πολιτικής ενός δήμου και θα ελαφρύνει τα βάρη που δέχονται οι πολίτες με τη δημιουργία κοινωνικών δομών. Πρώτο μέλημα η δημιουργία ευρύτατου δικτύου κοινωνικών δομών ( παιδικοί σταθμοί πρόνοια ,βοήθεια στο σπίτι ,κδαυ ,)αξιοποιώντας τα Ευρωπρογράμματα αλλά και ίδιους πόρους. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο νέο δήμο που δημιουργείται με παράλληλη αξιοποίηση των εργαζομένων του δήμου ούτως ώστε να κινείται ο δήμος σε παραγωγική και αποτελεσματική βάση .
•Αγωνίζομαι για μια παράταξη που θα' χει στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών (ύδρευση καθαριότητα ) με σύγχρονα μέσα και τρόπους που αρμόζουν σε μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία.
Σε μια τέτοια συζήτηση είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος . Πιστεύω ότι οι τακτισμοί και οι βυζαντινισμοί δεν έχουν θέση στο σήμερα. Ιδιαίτερα τώρα όπου είναι πλέον αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πως χρειάζονται μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα, του οποίου κομμάτι είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτή τη συζήτηση δεν έχουν θέση διασπαστικές και αποπροσανατολιστικές απόψεις – ψευτοδιλήμματα, όπως εγώ αγαπώ τον τόπο πιο πολύ, εμείς οι παλιοί και σεις οι νέοι κάτοικοι, γηγενείς και ξένοι, εμείς οι έμπειροι κι οι άλλοι κλπ .
Θαρρώ έγινε ξεκάθαρο πως για μένα το μόνο δίλλημα που υπάρχει, είναι ποιος, ποιοι, μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα τα παραπάνω, μέσα και από μια ακόμη παράμετρο, αυτή της συνέπειας λόγων και έργων, της αξιοπιστίας .
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΤΕΔΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2 σχόλια:
Συμφωνώ με τον κ. Ερμείδη. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του συνδυασμού Δημοτική Αναγέννηση, εδώ και 4 μήνες έχει ξεκινήσει από αντίστοιχη επιτροπή πολιτών, η σύνταξη κειμένου τεκμηρίωσης για το πώς, με τι και πότε, θα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να θέσουμε με πράξεις τις βάσεις για μια νέα πορεία στον τόπο μας, η οποία θα εκμεταλλεύεται με αειφορικό τρόπο τους τοπικούς πόρους και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Η επιτροπή αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε με τις ιδέες και τη δουλειά του! Η εν λόγω τεκμηρίωση, θα βγει σε διαβούλευση αρκετά πριν τις εκλογές.
Χάρης Αμμανατίδης
ΩΧ!!Πλακώσαν και οι μαλακες!Στο χωριο σου εσυ
Δημοσίευση σχολίου