Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ


Είναι βέβαιο ότι ο "Καλλικράτης" θα κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τους δημάρχους περιορισμένης ευθύνης , τους δημάρχους μερικής απασχόλησης. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη έχουν πλέον λόγο στην χάραξη στρατηγικής της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης . Έχουν όμως και ευθύνη να διαχειριστούν σε μεγάλο βαθμό την μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης με οργανωμένες υπηρεσίες και εξουσία.

Η μιζέρια και η γκρίνια με το πρόσχημα ότι για όλα φταίει το αθηνοκεντρικό κράτος , που όμως έχει μεγάλη ευθύνη, πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια ψύχραιμη αυτογνωσία και μία νέα αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε λύσεις και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και για την ποιότητα της ζωής μας στον τόπο μας.

Η διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να αποτελέσει μια τεράστια πολιτική τομή διασφάλισης αναπτυξιακών προοπτικών μέσω πραγματικών αλλαγών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Η κεντρική εξουσία θα μπορούσε να τολμήσει περισσότερο....Hταν ανάγκη....

Χρειαζόταν να ξεφύγουμε από μια απλή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών στις περιφέρειες και στους δήμους.Χρειαζόταν μια γενναία απόφαση για μεταβίβαση κρατικών αρμοδιοτήτων όπως την ανάπτυξη , την παιδεία , την απασχόληση, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους νέους υπό δημιουργία Δήμους.

Έστω και έτσι, πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τον μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης αυτής στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην μικροκομματική λογική που έφερε τη χώρα μας στο σημερινό της χάλι και την έθεσε σε καθεστώς κηδεμονίας.Να δώσουμε λοιπόν ένα ηχηρό μήνυμα στη λογική που εκφέρει τοπικιστικές αντιθέσεις , αποτρέπει τη δημιουργική συνεργασία και καταδικάζει περιοχές ολόκληρες στην στασιμότητα και την μιζέρια.

Εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κομμάτι της "Κοινωνίας των Πολιτών" της περιοχής μας, έχουμε τεθεί σε τροχιά αφύπνισης σε συνεργασία με ομάδες πολιτών των Δήμων που σύμφωνα με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα συνενωθούν.Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την Δημαρχία του Δήμου Ανατολικού Θερμαικού.

Πρωταγωνιστές σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχοντας δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά , είμαστε όλοι εμείς .Οι πολίτες -δημότες της Μηχανιώνας, του Θερμαικού, της Επανομής...Όλοι εμείς που δεν εγκλωβιζόμαστε σε μικροκομματικα στρατόπεδα αλλά τολμάμε να προχωρήσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: