Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Π.Σ

ΜΕΣΗΜΕΡΙ 12 ΜΑΙΟΥ 2009

Κυρίες και κύριοι,
Απόψε η δημοτική αρχή παρουσιάζει τα μαύρα άσπρα για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας. Ενός ΓΠΣ το οποίο διακρίνεται από την αδιαφάνεια κατά την υλοποίηση, την κατευθυνόμενη ανάπτυξη σε μοναστήρια, την τσιμεντοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου, την επέκταση του σχεδίου σε ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους. Στην τοποθέτησή μου όμως σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ μόνο στα σημεία που αφορούν το Μεσημέρι:
- Προωθείται μια επέκταση 1.870 περίπου στρεμμάτων, περιμετρικά του οικισμού, ακόμη και σε ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ είναι προφανές ότι οι εν λόγω περιοχές, θα έπρεπε να εξαιρεθούν της πολεοδόμησης. Αν δείτε προσεκτικά στο χάρτη, πίσω από το σχολείο και αλλά και πιο πάνω από τα νεκροταφεία, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή επέκτασης του σχεδίου, ενώ βρίσκονται οι Αρχαιολογικές Τούμπες και ρέματα. Επομένως οι μελετητές και η δημοτική αρχή είτε έχουν άγνοια, είτε εσκεμμένα προσπαθούν να παραπλανήσουν τους κατοίκους, για το μέγεθος της επέκτασης, είτε όντως σκοπεύουν να «πνίξουν» τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ρέματα, βάζοντας γύρω – γύρω οικόπεδα. Όταν μπουν αυτά τα οικόπεδα στο σχέδιο, απλά δεν θα μπορούν να κτίσουν, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία δεν θα δίνει την απαραίτητη έγκριση, καθότι όλη η ευρύτερη περιοχή έχει αρχαιολογικά ευρήματα, οπότε οι ιδιοκτήτες θα έχουν εισφέρει σε χρήμα και σε γη, αλλά δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Ρωτήστε κάποιους παρακείμενους ιδιοκτήτες που προσπάθησαν να κτίσουν, αν τελικά τα κατάφεραν. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα, ότι η προσπάθεια αυτή θα συναντήσει πολλά εμπόδια.
- Ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή επέκτασης είναι 0,3. Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα οικόπεδα για να μπορούν να είναι αποδοτικά στους οικοπεδούχους θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, ενώ είναι τελείως απαραίτητο να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην δημιουργούνται οικοδομικά τερατουργήματα. Αυτό υπάρχει η δυνατότητα να το πετυχουμε με ανώτατο όριο στην κάλυψη του οικοπέδου ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για αυτοκίνητα και πράσινο μέσα στο οικόπεδο. Έτσι, θα είχαμε αποφύγει επεκτάσεις σε ρέματα, θα πετυχαιναμε επεκτάσεις πιο συμμαζεμένες, θα δημιουργούσαμε έναν οικισμό ο οποίος θα ήταν πιο εύκολο να δημιουργηθεί με λιγότερους οικονομικούς πόρους και να δίνει την αίσθηση της ασφάλειας στους κατοίκους. Παραδείγματος χάρη, αν είχαμε επιλέξει έναν συντελεστή δόμησης 0,6, θα χρησιμοποιούσαμε ακριβώς τη μισή γη για επέκταση του οικισμού, θα θέλαμε τα μισά λεφτά για να κάνουμε τους δρόμους και τις υπόλοιπες υποδομές, θα θέλαμε τα μισά χρήματα για να υλοποιηθεί μέχρι τέλους η επέκταση του σχεδίου. Θα αντιμετωπιζαμε το προβλημα με τα τεραστια κτισματα με υποχρεωτικές ρυθμίσεις όπως μέγιστο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου και δημιουργία 3 θέσεων στάθμευσης μέσα στο οικόπεδο ανά 100 τ.μ. κτίσματος και με αυστηρό έλεγχο των πολεοδομικών παραβάσεων όταν οι εργολάβοι κτίζουν τις οικοδομές. Όλα αυτά όμως απαιτούν πολιτική βούληση και όχι λαϊκισμούς, όπως το να «τεντώνουμε» την επέκταση σε κάποιες γωνίες για να «βολέψουμε» κάποιους δικούς μας.
- Το Μεσημέρι, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σημείο, μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Είναι το ρέμα που διασχίζει τον οικισμό και εκτείνεται πέρα από αυτόν. Αυτό ακριβώς το ρέμα ενώ επρεπε να το αναδειξουμε, έρχεται σήμερα αυτή η μελέτη να προτείνει ότι θα πρέπει να πολεοδομηθεί και η δημοτική αρχή συμφωνεί. Είναι ωστόσο πρωτοφανές σήμερα, που η ανάδειξη του περιβάλλοντος και η προστασία του αποτελεί για όλον τον κόσμο προτεραιότητα, μια δήθεν μελέτη να προτείνει κάτι τέτοιο. Είναι προφανές ότι είτε οι μελετητές ούτε καν ήρθαν να δουν το εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, είτε η δημοτική αρχή πρότεινε μια τέτοια επέκταση, γιατί προφανώς θα είχε κάποιους «ιδιαίτερους» λόγους. Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, δε θα πρέπει να συμβεί αυτό , και πρέπει αφενός μεν να σταματήσει, αφετέρου δε να απολογηθούν οι συντελεστές του. Το ρέμα πρέπει να προστατευτεί γιατί αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου είναι φυσικος αγωγος οξυγονου. Οι παρόχθιες του ρέματος περιοχές, έχουν μεγάλη κλίση, οπότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πάρουν αλλού γη. Πού όμως; Σε βάρος των κοινοφελών χώρων; Σε βάρος του πρασίνου; Ή μήπως θα αποζημιωθούν με ψίχουλα, όπως πολλές φορές έχει γίνει σε άλλες περιοχές; Αυτά όλα θα τα είχαμε αποφύγει αν υπήρχε σωστή αντιμετώπιση από τους μελετητές και τη δημοτική αρχή. Αυτοί όμως ούτε καν έλαβαν υπόψη τις επισημάνσεις μου και όσα τους λεγαμε, όταν έστειλα εξώδικη δήλωση στους μελετητές και στους Οργανισμό Ρυθμιστικού, όταν η δημοτική αρχή συντάχθηκε με κάποιους από την αντιπολίτευση και δημιούργησαν μια επιτροπή για να παρακολουθεί δήθεν την πορεία της μελέτης.
- Και τελος και κυριοτερος λογος είναι η κατευθυνση που δινει το συγκεκριμμενο της αγροτικης αναπτυξης της περιοχης.Σε μια περιοχη που δεν υπαρχει αγροτης κατω από 45 ετων.
- Αραγε με ποιους θα γινει η αναπτυξη?
Κυρίες και κύριοι, πέρα από αυτά τα θέματα, το ΓΠΣ δεν έχει κανένα απολύτως αναπτυξιακό χαρακτηριστικό για τον τόπο και για τους δημοτες του. Αυτό το ΓΠΣ πρέπει να ανατραπεί και να γίνει ένας νέος σχεδιασμός ο οποίος θα επιτυγχάνει την προστασία του περιβάλλοντος, την απόδοση των οικοπέδων, την προστασία της γης ώστε να είναι διαθέσιμη και σε μελλοντικές γενιές. Γιατί θέλουμε ένα ΓΠΣ που να λύνει προβλήματα και όχι ένα ΓΠΣ το οποίο «βολεύει» ημέτερους.
Είναι κριμα για τον τοπο μας να εγλωβιστουμε σε ένα
Χωροταξικο σχεδιασμο που δεν προσφερει αναπτυξη,
αλλα εξυπηρετει συμφεροντα ξενα προς τους δημοτες
του Δημου μας.Εμεις σας υποσχομαστε από αυτή εδώ την θεση ότι δεν θα σταματησουμε να μαχομαστε για να καταργησουμε το συγκεκριμμενο ΓΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: