Τρίτη 19 Μαΐου 2009

TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Π.Σ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ

Κυρίες και κύριοι,
Είμαστε απόψε εδώ, για να μας παρουσιάσει η δημοτική αρχή το ΓΠΣ που με τις ευλογίες της κατασκεύασε. Θα περίμενε κανείς, ότι έστω και τώρα, που τα πάντα έχουν τελειώσει και η μελέτη έχει ήδη σταλεί προς υπογραφή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η δημοτική αρχή να πει μια συγγνώμη για όσα έκανε, αλλά και για όσα δεν έκανε, αλλά όφειλε να κάνει. Θα περίμενε κανείς να ακούσει την αλήθεια για τις παραλείψεις και τα εγκλήματα. Αντί αυτών, η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για το δημιούργημά της. Οι πολίτες όμως της Επανομής, δεν είναι αφελείς, ξέρουν να ξεχωρίζουν και να κρίνουν.
Η δημοτική αρχή, δε λέει την αλήθεια, για τις εκτάσεις του μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας και την τουριστική αξιοποίησή τους.
Δε λέει την αλήθεια, για την τσιμεντοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου.
Δε λέει την αλήθεια, για την πολεοδόμηση των ρεμάτων στο Κορελό.
Δε λέει την αλήθεια, για την απαράδεκτη διαδικασία ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών.
Ο δήμαρχος, είχε δεσμευτεί ότι το ΓΠΣ θα έπρεπε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά να προωθηθεί προς υπογραφή. Εγώ προσωπικά, σε δημόσιες τοποθετήσεις μου και στα δημοτικά συμβούλια, επέμενα και έλεγα ότι μετά τη γνωμοδότηση στη φάση της προκαταρκτικής πρότασης, ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, και θα έπρεπε να ακυρώσει τη σύμβαση με τους μελετητές, γιατί βλέπαμε –το παραδεχόταν και η δημοτική αρχή- ότι η μελέτη είχε πάρει στραβό δρόμο. Αυτός ο δρόμος πώς ίσιωσε αμέσως μετά;; Η δημοτική αρχή απαξίωσε τις επισημάνσεις μου και όσα καταμαρτυρούσα, όταν έστειλα εξώδικη δήλωση στους μελετητές και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού, ενώ συντάχθηκε με κάποιους από την αντιπολίτευση και δημιούργησαν μια επιτροπή για να παρακολουθεί δήθεν την πορεία της μελέτης.
Η δημοτική αρχή, διέδιδε ότι λέγαμε ψέματα και κινδυνολογούσαμε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ποιος έλεγε τελικά ψέματα κ. δήμαρχε;; Τι έχετε να πείτε τώρα στους πολίτες;; Γιατί δε φέρατε το τελικό σχέδιο στο δημοτικό συμβούλιο;; Οι μάσκες όμως έπεσαν…
Οι πολίτες αυτού του τόπου, είναι περήφανοι και δε δέχονται πίσω από την πλάτη τους οικονομικές συμφωνίες για να αποκτήσει στο Φανάρι η Μονή Αγίας Αναστασίας ξενοδοχεία. Δε μπορούμε να δεχτούμε, ότι όλος ο Ποταμός θα πολεοδομηθεί και αυτό δε μπορούμε να το βαφτίζουμε β’ κατοικία. Βεβαίως και χρειάζεται ανάπλαση στον Πάλιουρα και στην Παραλία, δε μπορεί σήμερα, να έχουμε παράγκες, στενούς δρόμους και αυθαιρεσίες σε μια παραλιακή περιοχή. Αυτούς τους σκοπούς πρέπει να εξυπηρετεί ένα ΓΠΣ. Δε μπορούμε όμως, στο βωμό της ψηφοθηρίας, να βάζουμε ανεξέλεγκτα στο σχέδιο στον Ποταμό, χιλιάδες στρέμματα και να τα χαρακτηρίζουμε περιοχή β’ κατοικίας. Για ποια β’ κατοικία μιλάτε κύριοι της δημοτικής αρχής; Για τη β’ κατοικία της αρπαχτής;;;
Βεβαίως και πρέπει να πέσει ο συντελεστής δόμησης σε πυκνοδομημένες περιοχές. Αρκεί βέβαια, να μην έχει ήδη εξαντληθεί αυτός ο συντελεστής. Πού ήταν όμως ο Δήμος τα τελευταία δέκα χρόνια, που γινόταν αυτή η οικιστική έκρηξη μέσα και έξω από την Επανομή;; Ποια μέτρα πήρε για να διαφυλάξει ελεύθερους χώρους και θέσεις στάθμευσης, ειδικά στο κέντρο του χωριού; Ποιες πολιτικές αποφάσεις πήρε η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική αρχή; Καμία απολύτως.
Αν θέλαμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε το παραλιακό μέτωπο, θα έπρεπε κατ’ αρχάς να οργανώσουμε την οικιστική ανάπτυξη και τις δραστηριότητες προς την θάλασσα και όχι προς το Κορελό και το Πλαγιάρι.
Αν θέλαμε την τουριστική αξιοποίηση, θα μιλούσαμε για πρότυπο παραθεριστικό οικισμό στις δημοτικές εκτάσεις στον Ποταμό, υποχρεωτικά με μονόροφες κατασκευές και χαμηλό συντελεστή δόμησης, που θα χρησιμοποιούν την βιοκλιματική και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης ως μέσα για την έλξη επισκεπτών.
Αν θέλαμε πραγματική ανάπτυξη για τον τόπο μας, θα μιλούσαμε για την Επανομή – έδρα της ποιοτικής κατοικίας και θα προκρίναμε σχεδιασμούς για μέσα σταθερής τροχιάς. Θα δίναμε το έναυσμα στην πολιτεία να περάσει από εμάς ένας προαστιακός σιδηρόδρομος, γιατί θα το είχαμε προβλέψει. Θα χωροθετούσαμε περιφερειακό δρόμο μακριά από οικιστικές περιοχές. Πού είναι όλα αυτά στη μελέτη;;

Ποια ανάπτυξη έρχεστε σήμερα να παρουσιάσετε; Την ανάπτυξη των οικονομικών συμφερόντων και την ανάπτυξη των κατόχων γης που κάποιοι μεσίτες στείλαν πριν λίγα χρόνια στο Κορελό.
Αυτή είναι η ανάπτυξή ΣΑΣ, όχι η δική μας…

Ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή επέκτασης είναι 0,3. Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα οικόπεδα για να μπορούν να είναι αποδοτικά στους οικοπεδούχους θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, ενώ είναι τελείως απαραίτητο να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην δημιουργούνται οικοδομικά τερατουργήματα. Αυτό υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί με ανώτατο όριο στην κάλυψη του οικοπέδου ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για αυτοκίνητα και πράσινο μέσα στο οικόπεδο. Έτσι, θα είχαμε αποφύγει επεκτάσεις σε ρέματα, θα επιτυγχάναμε επεκτάσεις πιο συμμαζεμένες, θα δημιουργούσαμε έναν οικισμό ο οποίος θα ήταν πιο εύκολο να δημιουργηθεί με λιγότερους οικονομικούς πόρους και να δίνει την αίσθηση της ασφάλειας στους κατοίκους. Παραδείγματος χάρη, αν είχαμε επιλέξει έναν συντελεστή δόμησης 0,6, θα χρησιμοποιούσαμε ακριβώς τη μισή γη για επέκταση του οικισμού, θα θέλαμε τα μισά λεφτά για να κάνουμε τους δρόμους και τις υπόλοιπες υποδομές, θα θέλαμε τα μισά χρήματα για να υλοποιηθεί μέχρι τέλους η επέκταση του σχεδίου. Με υποχρεωτικές ρυθμίσεις όπως μέγιστο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου και δημιουργία 3 θέσεων στάθμευσης μέσα στο οικόπεδο ανά 100 τ.μ. κτίσματος και με αυστηρό έλεγχο των πολεοδομικών παραβάσεων όταν οι εργολάβοι κτίζουν τις οικοδομές, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα με τα τεράστια κτίσματα.
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Απέδειξε ότι βάζει πάνω από την ανάπτυξη του τόπου, τα ρουσφέτια σε νέους κατοίκους και σε ντόπιους επανομίτες, για να παραμείνει στην εξουσία. Αυτήν όμως την κατάντια, έχουμε και τα μέσα και τον τρόπο να τα καταπολεμήσουμε, έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς μιας δημοτικής αρχής που προσκυνάει και προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: